W ramach programu Leonardo da Vinci uczennice kl. II i III technikum organizacji usług gastronomicznych wraz z opiekunami (M. Staszczyszyn, E. Rzewuską, R. Koziarską i U. Musialik) w okresie od 27 maja do 24 czerwca 2012r. przebywały w Anglii na 4 – tygodniowej praktyce zawodowej. Na realizację projektu „Przyszłość bez barier - praktyka zawodowa dla uczniów technikum organizacji usług gastronomicznych”szkoła pozyskała ponad 67 000 Euro.
Program Leonardo da Vinci promuje innowacyjne podejścia do edukacji i doskonalenia zawodowego, w taki sposób, aby system kształcenia jak najpełniej odpowiadały potrzebom rynku pracy i dał możliwość zdobycia nowych kwalifikacji w czasie staży i praktyk zawodowych według nowoczesnych standardów. Niezwykle ważne jest przy tym kształtowanie otwartości i wrażliwości międzykulturowej, nauka języków obcych oraz umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy w różnych krajach europejskich.
Młodzież przebywała w Kornwalii, w Plymouth, który jest jednym z największych portów Wielkiej Brytanii. Wyjazd poprzedzony był licznymi przygotowaniami: językowym, pedagogiczno – psychologicznym i kulturowym, które miały pomóc w adaptacji w nowych warunkach.
Uczennice mieszkały u angielskich rodzin, a praktykę odbywały w miejscowych hotelach i firmach gastronomicznych, m.in. Rococo y Lola, ZUCCA, Astor Hotel, Copthorne Hotel, Tudor Rose Rea Room. W czasie pobytu uczestniczyły w kursie języka angielskiego oraz programie kulturowym, który dał możliwość poznania miejscowych atrakcji.
Całość kosztów (wyżywienie, pobyt, kurs językowy, wycieczki, przelot do i z Anglii) finansowana była ze środków projektu. Młodzież otrzyma także kieszonkowe na własne wydatki.
Wszyscy świetnie poradzili sobie zarówno w miejscach praktyki jak i w codziennych sytuacjach, a pobyt w Anglii dostarczył wielu niezapomnianych wrażeń i wspomnień na całe życie.
info. mgr. Renata Koziarska - koordynator programu