Kaczka pieczona z piekarnika to duże wyzwanie. Jest to stosunkowo tłuste mięso. W związku z tym bardzo chętnie jadamy je zimą – zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia. Osoby początkujące powinny sięgnąć po pierś z kaczki. Jest ona znacznie łatwiejsza w obróbce. Kaczka pieczona w całości w piekarniku wymaga odpowiedniego przygotowania oraz dużo cierpliwości podczas pieczenia. Nadzienie do kaczki nada jej oryginalnego smaku oraz aromatu. Poznajmy sprawdzony przepis na wyśmienitą kaczkę!
Gdzie kupić kaczkę dobrej jakości w atrakcyjnej cenie
Jeśli chcemy upiec kaczkę dobrej jakości, najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie własnej, małej hodowli drobiu. Niestety, dziś nawet na wsi mało kto może sobie na to pozwolić. Warto jednak rozeznać się w sytuacji. Być może w okolicy znajduje się hodowca, który sprzedaje "szczęśliwe" kaczki hodowane tradycyjną metodą.
Coraz więcej osób interesuje się zdrowiem oraz produktami z ekologicznych hodowli. W związku z tym dobrej jakości kaczkę możemy kupić także w markecie. Gdzie kupić kaczkę w promocji? Warto sprawdzić aktualną ofertę sklepów tj. Biedronka, Lidl, Delikatesy czy Kaufland. Pamiętajmy, że oferty marketów często są ograniczone czasowo lub trwają do wyczerpania zapasów.
Jak przygotować kaczkę, aby mięso było smaczne oraz kruche
Każdego rodzaju mięso przed pieczeniem warto zamarynować i odstawić do lodówki na dobę. Przejdzie ono wówczas smakiem, a po upieczeniu będzie bardzo delikatne. W przypadku kaczki zaleca się stosowanie solanki. Jest to roztwór wody z solą. Na litr wody potrzebujemy łyżkę soli. Kaczkę zanurzoną w solance przechowujemy w lodówce nawet przez kilka dni. Następnie należy ją osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić ulubionymi przyprawami i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Jak piec kaczkę w piekarniku, aby mięso było delikatne, a skórka chrupiąca
Kaczkę najlepiej piec w żeliwnej brytfance lub naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 °C. Aby upiec kilogram mięsa, potrzebujemy 60 minut. Duża kaczka to około 2 kg mięsa. Na jej upieczenie możemy potrzebować nawet dwóch godzin. W trakcie pieczenia mięso należy polewać tłuszczem wytopionym z kaczki znajdującym się na dnie naczynia.
Przepis na wyśmienitą kaczkę z piekarnika
Jednym z najpopularniejszych przepisów jest kaczka z jabłkami. Możemy ją podawać z ziemniakami oraz modrą kapustą. Promocja na ziemniaki to doskonała okazja, aby kupić ich nieco więcej. Odpowiednio przechowywane (podobnie jak czerwona kapusta) nadają się one do spożycia przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.
Jak przygotować kaczkę pieczoną z jabłkami? Na marynatę potrzebujemy następujące składniki:
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki wędzonej papryki.
Z przypraw przygotowujemy marynatę i nacieramy nią wyciągniętą z solanki, osuszoną kaczkę. Wnętrze kaczki napełniamy obranymi jabłkami pokrojonymi na ćwiartki. Będziemy potrzebowali około 4 dużych jabłek. Tak przygotowaną kaczkę odkładamy na kilka godzin do lodówki, a następnie pieczemy według powyższych wskazówek.
Kaczka nadziewana to rarytas. Jest ona soczysta oraz aromatyczna. Za pomocą odpowiedniego nadzienia możemy nadać mięsu orientalnego smaku. Oprócz jabłek doskonale sprawdzą się pomarańcze z imbirem, ananas z kasza jaglana, kasza gryczana z wątróbką lub grzybami czy też kasztany z zieloną pietruszką.