W powiecie namysłowskim już prawie tydzień temu odnotowano przypadek WŁOŚNICY - nawet śmiertelnej zakaźnej choroby odzwierzęcej.
Jak dotąd urzędnicy TYLKO jednej Gminy pośpieszyli z przekazaniem ostrzeżenia mieszkańcom. Pytam - na co czekają pozostali?!
Czym grozi ta choroba, gdzie ją wykryto a przede wszystkim jak się jej ustrzec? Odpowiedzi znajdziesz na Namyslowianie.pl
Głuchy apel Inspekcji Weterynaryjnej
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Namysłowie zaalarmował lokalne władze gminne i powiatowe o zaszłej sytuacji. Zaapelował jednocześnie o:
przekazanie ludności (...) informacji o wystąpieniu na terenie Powiatu Namysłów przypadku włośnicy
Jak dotąd informację można znaleźć TYLKO na stronie Gminy Wilków. Co bardzo dziwi bo mamy czas grilowania a to sprzyja sytuacji spożywania niedostatecznie termicznie obrobionej żywności.
O zgrozo zarażone mięso wykryto u świni którą oprawiono w gospodarstwie jej właściciela ten mięso przeznaczył na potrzeby własne. Sami wiemy że często jeszcze dochodzi do domowego świniobicia w gospodarstwach a mięso z takiego źródła często nie jest badane. Stąd też Powiatowy Lekarz Weterynarii w Namysłowie przypomina:
pozyskiwanie przez rolników mięsa na potrzeby własne ze świń utrzymywanych we własnym gospodarstwie, wiąże się z obowiązkiem poddania mięsa badaniu urzędowemu w kierunku włośnicy w celu ochrony zdrowia i życia ludzi
Włośnica - choroba
Włośnica jest zoonozą (chorobą, która jest przenoszona ze zwierząt na ludzi) powodowaną przez pasożyty z rodzaju Trichinella. Występuje ona na całym świecie.
Rezerwuarem tego pasożyta jest wiele gatunków zwierząt dzikich i domowych, w tym przede wszystkim świnie, dziki, konie, ale również niedźwiedzie, wilki, borsuki, gryzonie leśne, psy, koty, zwierzęta futerkowe (lisy, nutrie).
Larwy pasożyta bytują w mięśniach zwierząt, a spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa i produktów mięsnych jest główną przyczyną zarażenia.
Objawy zakażenia
Po okresie inkubacji trwającym 24–28 godzin, pojawia się gorączka oraz zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (takie jak wymioty, biegunka, nudności). Objawy te wynikają z uwolnienia larw w jelitach. Następnie po około tygodniu od zarażenia rozpoczyna się inwazja larw w mięśniach, co objawia się bólami mięśni, gorączką, obrzękiem powiek i okolic oczu.
Ostre objawy zwykle ustępują, jednakże zaburzenia w funkcjonowaniu mięśni mogą utrzymywać się przez długi czas. Przy masowej inwazji w przewodzie pokarmowym i narządach wewnętrznych, może dojść do zgonu. W zależności od ilości spożytych larw, choroba może przebiegać bezobjawowo, ale również może mieć przebieg ostry. Przebieg choroby zależy również od osobniczej wrażliwości oraz wieku osoby zakażonej. Dostępne jest skuteczne leczenie.
Zapobieganie zakażeniu
W Polsce najczęstszym źródłem zarażenia jest mięso świń, dzików i nutrii. Zapobieganie włośnicy oparte jest na spożywaniu tylko i wyłącznie mięsa i jego przetworów poddanych właściwej kontroli weterynaryjnej.
Bezwzględnie nie należy spożywać mięsa, które nie zostało poddane badaniu, a także co do którego nie ma takiej pewności (np. z nieznanego źródła).
Skutecznym sposobem zapobiegania jest właściwa obróbka termiczna mięsa i spożywanie go w postaci dokładnie ugotowanej, usmażonej lub upieczonej.
Źródła: wilkow.pl, gis.gov.pl