Zamiast wagarować nasi uczniowie mieli możliwość uczestniczyć w projekcie, który przeznaczony był dla wszystkich klas i składał się z trzech działań:
Żyj smacznie i zdrowo
W naszej szkole odbyła się akcja promocji zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania. Uczniowie pod opieka nauczycieli zapoznawali się z informacjami o zasadach zdrowego odżywiania i potrzebach pokarmowych człowieka. W oparciu o zdobytą wiedzę klasy przygotowały gazetki ścienne oraz plakaty promocyjne propagujące dbałość o własne zdrowie przez odpowiednie odżywianie. Plakaty zachęcają do spożywania warzyw i owoców oraz przestrzegają przed tłustymi energetycznymi przekąskami sprzyjającymi nadwadze. Przygotowane kolorowe prace plastyczne stanowią część szkolnej galerii wiedzy na korytarzu szkoły. Przez wiele dni będą jeszcze przypominały o wartościach w żywieniu i przestrzegały o nieprawidłowościach.
Mądre żywienie
W pierwszy dniu wiosny wszyscy sięgnęliśmy po warzywa i owoce. Uczniowie naszej szkoły zorganizowali klasowe igrzyska smaków i sporządzali liczne surówki, sałatki i koktajle warzywno-owocowe. Pod opieką swoich wychowawców klasy podsumowały udział szkoły w programie „Żyj smacznie i zdrowo”. Zajęcia miały charakter otwarty, więc podczas przerw w pracach kulinarnych uczniowie, nauczyciele i odwiedzający szkołę goście mogli zobaczyć wytwory spożywcze uczniów oraz spróbować dzieł smakowych. Przygotowane potrawy były świeże, pachnące i pełne witamin. Uczniowie uczyli się prostych i smacznych przepisów propagujących świeże warzywa pełne zdrowych i odżywczych soli mineralnych i witamin oraz ich ważną rolę dla organizmów nastolatków.
Szkolny QUIZ o zdrowym odżywianiu
Przeprowadzony został w szkole quiz dotyczący zasad zdrowego żywienia. Uczniowie każdej klasy odpowiadali w pisemnym teście na kilkanaście pytań o żywności i podstawowych zasadach prawidłowego odżywiania nastolatków. Uczniowie, którzy otrzymali najwyższe wyniki w klasie wzięli udział w szkolnym finale, gdzie odpowiadali na kolejne pytania dotyczące zagadnień żywieniowych. Uczniowie potwierdzili, że posiadają dość szeroka wiedzę o prawidłowym odżywianiu i właściwościach produktów spożywczych. Konkurs ten pokazał również konieczność prowadzenia szerokiej akcji upowszechniania wiedzy o prawidłowym odżywianiu nastolatka, by przeciwdziałać niedożywieniu lub otyłości. Wśród laureatów etapu szkolnego najlepszy wynik uzyskała Katarzyna Klisowska z klasy III b. Gratulujemy zwyciężczyni, ale również wszystkim, dla których ważna jest problematyka żywienia.